54. BLIKKENDINSDAGKATER

actua

Omwille van het stevige vertier bij de eindeloze kroegentochten werd verloren maandag ook 'raasdag' of zotte maandag genoemd. Het is ooit de dag geweest dat men huwbare mannen en vrouwen ging koppelen en dan sprak men van 'meiskensmaandag', vrouwenmaandag of koppelmaandag.

Deze laatste benaming mogen we niet verwarren met koppermaandag. Beide benamingen vinden we al terug in dertiende-eeuwse teksten. Het zijn de ‘handswerklieden’ van de drukkers die deze traditie later voortzetten: Zij maakten een speciale koperplaat voor hun meester met hun beste wensen.

De voorloper van de nieuwjaarsbrief is de kopperprent. Het ‘kopperen’ krijgt de betekenis van feestvieren en begin zeventiende eeuw vertelt ook Bredero over de kopperdagen.

In de achttiende eeuw worden de koperblazers uitgelaten om van café tot café voor ambiance te zorgen. Omdat de fuifnummers de volgende dag heel wat minder praat hebben, gaat men de volgende dag naar een ietwat minder edel metaal zoeken om deze dag een naam te geven. Zo ontstaat blikken dinsdag.

De mannen van de vuilkar die ‘s morgens de verzamelde lege bierblikjes vinden zullen het zeker beamen. Wij vinden het nu wel welletjes geweest en trekken een dikke streep onder onze festiviteiten.

© Foto JGL3157: blikkendinsdagkater.

gidsjoris 5 comments

Commentaren

 • Morgen 'weergewoonwoensdag'..? :-)

 • Hahaaa..., goed gevonden (de foto !) !
  Lie(f)s.

 • goed om weten Joris

  en een leuke bijpassende foto

  groeten

 • Maar in de oude tijden waren er (gelukkig) nog geen bierblikjes. Dat belette het volk niet om te feesten.

 • Ik denk dat je gelijk hebt. De vuilkar kwam toe waarschijnlijk ook nog niet langs.

De commentaren zijn gesloten.