89. MINNE MOAT – SINT JORIS

geestige heiligen

“Proficiat met uwe patroonheilige” zei Rozemieke tegen Georges die daardoor in de zevende hemel werd geschoten.

Gisteren, 23 april, was inderdaad een dag om te vieren! Voor de 70e keer in het turbulente leven van Georges, viert hij zijn feestdag.

In ons archief (Gidsjoris-old, hierboven) hebben we het even opgezocht voor u: WE SCHREVEN AL MINSTENS 5 rubriekjes over onze Sint Joris:

- 181, dd. 23/4/2006

- 224, dd. 19/6/2006

- 225, dd. 20/6/2006

- 252, dd. 31/7/2006

- 360, dd. 23/4/2007

Sorry dat we een dagje te laat zijn, maar:

Aan alle Jorissen, Georges, Jordis, Joeris, Georgiussen, Georgen (en dat zijn er velen), afgescheurde Engelsen, Landbouwers, Georgetten, padvinders, overgebleven ridders, en zoveel meer:

EEN ZALIGE FEESTDAG GISTEREN!

©Klikfoto Gidsjoris: JGL4425:

Eind 2006 was er een prachtige tentoonstelling in het Rubenshuis: ‘Vorstelijke Vluchtelingen’. Inderdaad, tussen 1648 en 1660, resideerde daar de in 1649 verbannen Lord William Cavendish, eerste Hertog van Newcastle.

Daar pronkte dit uniek bronzen beeldje, het bekendste werk van F. Fanelli, die dat voor de Hertog had gemaakt. Er bestaan talrijke afgietsels van dit meesterwerkje.

We kregen toen, zeer uitzonderlijk, de toestemming om er een foto van te maken.

Commentaren

 • Haha, proficiat met terugwerkende kracht!

 • hopelijk ziet Sint Joris de vertraging door de vingers ..

  groeten

 • Geen onbekende De Sint-Joris, zo is er de Sint-Joriskerk is een driebeukige hallenkerk in de Utrechtse stad Amersfoort, gelegen aan de Hof. Hans

 • Allee..., ook van hieruit nog late feLIESitaties !
  @Hoe kan ik eigenlijk weten wanneer jij blogt ?

 • De patroonheilige van Wales, als ik mij niet vergis.
  Mooi beeld.

 • #Pieterbie: Hallo Peter, ik heb hiervoor moeten googelen: de patroonheilige van Wales is blijkbaar Sint David van Wales. Ik zal eens moeten te rade gaan bij de Bollandisten.
  St.-Joris is wel de patroonheilige van Engeland (Vlag), Verder nog van, onder andere, Catalonië (nationale feestdag 23/4), Servië, Portugal, Malta, Moskou, Milaan...

De commentaren zijn gesloten.