• 90. THE HOMO FLANDRIËNS

  vanons

  While Stephen reads the business card, on the backside of a Smartphone, Lady Josephina is enjoying of the wondering mother nature. The lovely Betsy and professor Wisely are attend-full spotting the wild birds; Dr. Walters is sitting on his stick, while Andrew keeps the overview and charming Rosy is freezing. Tree other specimen are out of view.

  This is only a small piece of the dizzily puzzle, that give testimony of the complicated live of a dozen ‘nature friends’.

  Terwijl S. het naamkaartje leest, op de achterkant van de smartphone, geniet J. met volle teugen van moeder natuur, staan B. en W. aandachtig vogels te spotten, zit W. op zijn stok, behoudt A. het overzicht en heeft ons L. het ijskoud. De andere W., A., en de foto-pakker zijn buiten beeld.

  Dit is slechts een klein stukje uit de duizelingwekkende puzzel, van het boeiende leven van een tiental natuurvrienden.

  © Klikfoto Gidsjoris: DSC_0310c

  gidsjoris 5 comments
 • 89. MINNE MOAT – SINT JORIS

  geestige heiligen

  “Proficiat met uwe patroonheilige” zei Rozemieke tegen Georges die daardoor in de zevende hemel werd geschoten.

  Gisteren, 23 april, was inderdaad een dag om te vieren! Voor de 70e keer in het turbulente leven van Georges, viert hij zijn feestdag.

  In ons archief (Gidsjoris-old, hierboven) hebben we het even opgezocht voor u: WE SCHREVEN AL MINSTENS 5 rubriekjes over onze Sint Joris:

  - 181, dd. 23/4/2006

  - 224, dd. 19/6/2006

  - 225, dd. 20/6/2006

  - 252, dd. 31/7/2006

  - 360, dd. 23/4/2007

  Sorry dat we een dagje te laat zijn, maar:

  Aan alle Jorissen, Georges, Jordis, Joeris, Georgiussen, Georgen (en dat zijn er velen), afgescheurde Engelsen, Landbouwers, Georgetten, padvinders, overgebleven ridders, en zoveel meer:

  EEN ZALIGE FEESTDAG GISTEREN!

  ©Klikfoto Gidsjoris: JGL4425:

  Eind 2006 was er een prachtige tentoonstelling in het Rubenshuis: ‘Vorstelijke Vluchtelingen’. Inderdaad, tussen 1648 en 1660, resideerde daar de in 1649 verbannen Lord William Cavendish, eerste Hertog van Newcastle.

  Daar pronkte dit uniek bronzen beeldje, het bekendste werk van F. Fanelli, die dat voor de Hertog had gemaakt. Er bestaan talrijke afgietsels van dit meesterwerkje.

  We kregen toen, zeer uitzonderlijk, de toestemming om er een foto van te maken.

 • 88. DE MISSIE

  DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (26)

  We sluiten het drieluik en wat zien we? Ha ja, natuurlijk, de achterkant van de twee zijpanelen.


  de kathedraal in 100 stukjesLinks schittert de Angelsaksische Heilige Walburga (8e eeuw), de patroonheilige van de kerk waarvoor dit kunstwerk gemaakt is. Sint Elooi, onze eerste missionaris (7e eeuw), staat naast haar in groot ornaat te pronken.

  Rechts ontmoeten we Sint-Amandus (7e eeuw), die het werk van Sint Elooi voortzette. Hij lijkt wel dronken van fierheid dat hij in het lieftallige gezelschap van de Heilige Katharina van Alexandrië (3-4e eeuw) mag vertoeven.

  Voilà, onze eerste Rubens zit er op, nog drie te gaan*. We slaan voorlopig het altaarstuk van de schoolmeesters en de zeepzieders over. Ook het prachtige glasraam van Albrecht en Isabella is voor later.

  We gaan een kijkje nemen naar de didactische maquettes, om het fascinerende verhaal van de kathedraalbouw te vertellen.

  * Momenteel zijn er zelfs 5 kunstwerken van P.P.R. in onze Kathedraal. Met de tentoonstelling van ‘de Reünie’ is er eentje bij gekomen.

  Deze tentoonstelling was voorzien van 5/6/2009 tot 15/11/2009, en is nog altijd bezig! Misschien mogen die 8 extra kunstwerken wel blijven?

  Klikfoto: prod. Gidsjoris 170420-Black

 • 87. NIET ALLEEN VLINDERS

  Vanons, Zoo

  Er zal wel stilaan terug leven komen in die adembenemende vlindertuin van de Zoo.

  Ook zonder vlinders is het daar genieten!

  ©Klikfoto Gidsjoris: 160212-104336-DSCN4549

  gidsjoris 12 comments
 • 86. LIES ONDERWEG

  zielspiegel

  Het is buitengewoon aangenaam, als mensen een foto opsturen of je toelaten een foto te gebruiken, die ze zelf op hun blog hebben gezet. Zo hebben we bij voorbeeld al verschillende Tetramorfs in onze collectie, dank zij de inzendingen van MizzD.

  Voor deze foto dank ik heel graag Lies. Zij heeft een supergezellig blog, met zowat dagelijks een postje, en staat momenteel nummer 1 bij de meest bekeken blogs van Skynet.

  Proficiat!

  Foto: uit http://liesonderweg.skynetblogs.be

  gidsjoris 10 comments
 • 85. WE LOVE NICE

  vanons, actua

  Juist terug van een zonovergoten week Nice – STOP – Dinsdag boodschappen en ijskast terug vol – STOP - Woensdag en donderdag Bo-Lowie op bezoek – STOP – Voormiddag en namiddag: heerlijk gegidst in St.-Carolus- en St.-Jacobskerk – STOP -  Vandaag (Stille zaterdag), eieren rapen en brunch met koppel en kleinkinderen uit Steendorp – STOP – Morgen eieren rapen en Paasbrunch met koppel uit Vosselaer – STOP - Maandag, 17 april 2017 (Paasmaandag): SCHILDERIJWISSEL – STOP – Vanaf dinsdag: elke dag een rubriekje en bezoek aan blogvrienden? ... Zou zomaar kunnen!

  Foto: Gidsjoris 170405-111542-DSCN5185

  gidsjoris 9 comments