112. IEDERE KERK ZIJN BRANDJE

DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (35)

170704-JL2450.jpg

En zo zijn we 12 jaar bezig, tot 1533, als in de nacht van 5 op 6 oktober, enkele slecht gedoofde kaarsen een brand veroorzaken die overslaat naar het houten tongewelf van het middenschip.

Het dak stort in en de brand neemt uitbreiding. Resultaat: 57 gildenaltaren naar de bom en brand in de kleine toren. De pijlers worden zo ernstig aangetast dat het een wonder mag heten dat de kerk niet is ingestort.

Men heeft nu alle centjes nodig voor de restauraties, en met veel tegenzin begint men hier stilaan te begrijpen dat ‘Het Nieuwe Werck’ toch maar best afgeblazen wordt. De dikke onafgewerkte zuilen van het hoogkoor stonden nu ten toon voor de krankzinnige hoogheidwaanzin van die tijd.

Het beste wat je kan doen om zoiets te vergeten: een gigantische massa zand erover. Over gans de oppervlakte van het nieuw geplande hoogkoor heeft men huizenhoog zand gekapt, zodat we daar nu de parochietuin vinden. Vroeger noemde men dit: de tuin van Mijnheer de Deken.

En de muren daarrond bestaan nog; men heeft er gewoon huizen tegen gebouwd.

Wandel maar eens achter onze Kathedraal en ontdek de grote boogvorm van de Melkmarkt. De winkeltjes zijn slechts 2 metertjes diep. Kijk maar eens naar binnen, je ziet de oude muur van het geplande hoogkoor.

©Klikfoto Gidsjoris: JL2450prod.

Commentaren

  • Ja die winkeltjes heb ik gezien toen we een geleide wandeling deden door Antwerpen en ook die oude muur.

  • #Magda:-
    Leuke bevestiging. Dat doet altijd plezier...

  • en zo raakt een dergelijk kerkgebouw nooit af Joris

    groeten

  • Het gebeurde natuurlijk vaak in oude tijden, allesvernietigende branden.
    Kijk maar naar Londen in 1666

De commentaren zijn gesloten.