FENIKS - Page 4

 • 88. DE MISSIE

  DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (26)

  We sluiten het drieluik en wat zien we? Ha ja, natuurlijk, de achterkant van de twee zijpanelen.


  de kathedraal in 100 stukjesLinks schittert de Angelsaksische Heilige Walburga (8e eeuw), de patroonheilige van de kerk waarvoor dit kunstwerk gemaakt is. Sint Elooi, onze eerste missionaris (7e eeuw), staat naast haar in groot ornaat te pronken.

  Rechts ontmoeten we Sint-Amandus (7e eeuw), die het werk van Sint Elooi voortzette. Hij lijkt wel dronken van fierheid dat hij in het lieftallige gezelschap van de Heilige Katharina van Alexandrië (3-4e eeuw) mag vertoeven.

  Voilà, onze eerste Rubens zit er op, nog drie te gaan*. We slaan voorlopig het altaarstuk van de schoolmeesters en de zeepzieders over. Ook het prachtige glasraam van Albrecht en Isabella is voor later.

  We gaan een kijkje nemen naar de didactische maquettes, om het fascinerende verhaal van de kathedraalbouw te vertellen.

  * Momenteel zijn er zelfs 5 kunstwerken van P.P.R. in onze Kathedraal. Met de tentoonstelling van ‘de Reünie’ is er eentje bij gekomen.

  Deze tentoonstelling was voorzien van 5/6/2009 tot 15/11/2009, en is nog altijd bezig! Misschien mogen die 8 extra kunstwerken wel blijven?

  Klikfoto: prod. Gidsjoris 170420-Black

 • 87. NIET ALLEEN VLINDERS

  Vanons, Zoo

  Er zal wel stilaan terug leven komen in die adembenemende vlindertuin van de Zoo.

  Ook zonder vlinders is het daar genieten!

  ©Klikfoto Gidsjoris: 160212-104336-DSCN4549

  gidsjoris 12 comments
 • 86. LIES ONDERWEG

  zielspiegel

  Het is buitengewoon aangenaam, als mensen een foto opsturen of je toelaten een foto te gebruiken, die ze zelf op hun blog hebben gezet. Zo hebben we bij voorbeeld al verschillende Tetramorfs in onze collectie, dank zij de inzendingen van MizzD.

  Voor deze foto dank ik heel graag Lies. Zij heeft een supergezellig blog, met zowat dagelijks een postje, en staat momenteel nummer 1 bij de meest bekeken blogs van Skynet.

  Proficiat!

  Foto: uit http://liesonderweg.skynetblogs.be

  gidsjoris 10 comments
 • 85. WE LOVE NICE

  vanons, actua

  Juist terug van een zonovergoten week Nice – STOP – Dinsdag boodschappen en ijskast terug vol – STOP - Woensdag en donderdag Bo-Lowie op bezoek – STOP – Voormiddag en namiddag: heerlijk gegidst in St.-Carolus- en St.-Jacobskerk – STOP -  Vandaag (Stille zaterdag), eieren rapen en brunch met koppel en kleinkinderen uit Steendorp – STOP – Morgen eieren rapen en Paasbrunch met koppel uit Vosselaer – STOP - Maandag, 17 april 2017 (Paasmaandag): SCHILDERIJWISSEL – STOP – Vanaf dinsdag: elke dag een rubriekje en bezoek aan blogvrienden? ... Zou zomaar kunnen!

  Foto: Gidsjoris 170405-111542-DSCN5185

  gidsjoris 9 comments
 • 83. OVER FOREST GUMP EN DE SMILEYS

  vanons

  In 2006 probeerde het Amerikaanse Wal-Mart, de grootste supermarktketen van de wereld, om de rechten voor de Smileys in de VS te verkrijgen. Het mislukte omdat Franklin Loufrani en Smiley World dat niet zagen zitten. Terecht natuurlijk.

  Nog langer geleden, in 1994, toonde Tom Hanks, in de geniale en grappige film  ‘Forest Gump’, hoe hij zogezegd de smileys had uitgevonden.

  En nog langer geleden, in 1987 (klikfoto): onze eenmansredactie legt de laatste ‘chart’ van zijn voordracht uit, aan de deelnemers van de ‘Cadam* User Exchange conference’.

  ©Klikfoto: JL4968 (eigen ontwerp met Cadam*)

  * Cadam was het ontwerpsysteem van Lockheed, geschreven voor IBM.

  Redactie-agenda aangepast op 20 maart 2017.

  gidsjoris 14 comments
 • 82. DE HOND EN DE TEKST

  DE KATHEDRAAL IN 100 STUKJES (25)

  Alvorens onze triptiek van de kruisoprichting te sluiten: nog even twee veelgestelde vraagjes beantwoorden.

  1. Wat doet die hond daar onderaan?

  de kathedraal in 100 stukjes

  Vroeger zei ik: Een hond is een teken van trouw. Zijn aanwezigheid staat hier in contrast met de afwezigheid van de apostelen, die het in hun broek deden van de schrik.

  Toch mogen we niet vergeten dat de mensen loslopende honden gewoon waren. Je kon er, bij manier van spreken, de straten mee plaveien. Een hond op een schilderij is in die tijd dus doodnormaal. De hond wordt dan afgebeeld, om voor de mensen een vertrouwde omgeving te creëren.

  2. Wat betekent die tekst, boven aan het kruis?

  de kathedraal in 100 stukjes

  Het is een als spot bedoelde tekst, in de drie talen die men in Jeruzalem sprak: Hebreeuws, Grieks en Latijn (in die volgorde afgebeeld).

  Wij kennen vooral het Latijnse I.N.R.I.

  Bekijk de tekst onderaan: Iezus Nazarenus Rex Iudaeorum: Jezus van Nazaret, Koning der Joden.

  Door de krul van het perkament is ‘Iudaeorum’ weggevallen.

  ©Klikfoto’s Gidsjoris: © JL5027 – JL5036